Volgende Fase Samen Veilig op het IJ

De afgelopen maanden hebben Rijkswaterstaat, Port of Amsterdam en Waternet samengewerkt met de Gemeente Amsterdam en de Nationale Politie aan innovatieve experimenten die de veiligheid kunnen vergroten op het IJ. Vanaf het begin is de inzet geweest om flexibel en efficiënt, samen met gebruikers de veiligheid op het water te vergroten. Midden augustus zijn deze experimenten gestart en met succes! Tijdens deze dag zijn er drones ingezet om konvooivaarten te begeleiden. Daarnaast zijn slimme camera’s ingezet om de drukte te monitoren. Met behulp van deze twee tools, kan de situatie op het water beter in beeld gebracht worden tijdens drukke evenementen zoals SAIL Amsterdam.

Leuk! maar wie heeft er wat aan?
Om antwoord op die vraag te krijgen is er begin oktober een sessie met verschillende belanghebbenden georganiseerd. Beroepsvaart, recreatievaart, vaarwegbegeleiders en verkeersleiders bevonden zich onder de sessieleden om samen de waarde te bepalen van de experimenten. Tijdens interactieve presentatiesessies werd informatie verzameld vanuit verschillende oogpunten. Het inzetten van drones werd positief ontvangen. Verkeersleiders en beroepsvaart geven aan dat er door drones meer overzicht wordt gecreëerd op het water, wat van belang is bij evenementen. Drones helpen de vertraging van beroepsvaart te beperken en slagvaardiger te reageren bij incidenten.

En de slimme camera’s?
Het IJ is een spreekwoordelijke mierenhoop op het water. Er vindt zich een samenspel plaats van beroepsvaart, pontjes en recreatievaart, waarbij het vaak niet duidelijk is hoe druk het is op specifieke plekken in het water. Kleine sloepjes vallen niet op omdat ze ‘onder de radar’ vallen en omdat ze geen tracking systeem hebben. Met behulp van het strategisch inzetten van slimme camera’s en chip readers kunnen deze boten wél getrackt worden. Zo wordt er met behulp van data meer inzicht gecreëerd in de situatie op het water, óók van recreatievaartuigen.

Hoe nu verder?
Met behulp van de input uit de sessie begin oktober zijn we nu druk bezig met het verder verwerken van de data in heatmaps. Daarnaast wordt er een potentiële toepassing gebouwd die gebruikers en beheerders kan helpen op het water. Deze presenteren we 27 november aan dezelfde groep van gebruikers en beheerders, om te kijken of betrokkenen dit nuttige toevoegingen vinden om de veiligheid op het water te vergroten. Bovendien zal er de komende maanden steeds meer content geplaatst worden op de website. Stay Tuned!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    1. Hoi Michael,

      Leuk dat je via deze manier contact met ons opneemt. We zijn op dit moment 1 of 2 nieuwe experimenten aan het opzetten op het IJ, waarbij we de gedachten en input van pleziervaarders erg goed kunnen gebruiken. Hoe we dit precies willen gaan invullen is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk zullen we hier ergens in de zomer een sessie over houden. Is het goed als we tegen die tijd contact met je opnemen?