Experiment Sneltest waterkwaliteit (E-coli) start 100-fase

Met een aantal kortcyclische stappen volgens de 1-10-100 methodiek, heeft het experimentteam van het innovatieprogramma de Digitale Rivier de 100-fase bereikt. In deze fase worden de oplossing assumpties van een experiment daadwerkelijk in de praktijk getoetst.

Wat is het probleem?
De vrije aanvoer van vers rivierwater is essentieel voor KRW doelen maar biedt ziekteverwekkers vrij spel en leidt zo tot gezondheidsrisico’s voor waterrecreanten. Het monitoren van de waterkwaliteit is een van de maatregelen die gebiedsbeheerders treffen om deze risico’s te beheersen. De huidige meetmethodieken zijn traag en resultaten zijn pas na 2 dagen beschikbaar. Voor events als ‘City Swims’ of piekmomenten waarbij massaal de waterkant wordt opgezocht is dit een serieus risico.

Oplossingsrichting
Op basis van deze initiële probleemstelling en oplossing-assumpties, heeft het experimentteam verschillende experts in binnen en buitenland geraadpleegd en is een combinatie van DNA-meetmethodiek (zoals qPCR) en automatisering van lab technologie als veelbelovende oplossingsrichting gevonden. De start van het TKI-project “Snelle detectie van fecale verontreiniging in zwemwater” waartoe een consortium van Waterschappen en partners reeds het initiatief toe hadden genomen, bleek een unieke mogelijkheid om deze DNA meetmethodiek snel in de praktijk te kunnen toetsen en te valideren in het laboratorium. Met een korte sprint wist het experimentteam de deelname aan dit project alsnog voor elkaar te krijgen.

Stel dat het werkt, wat dan?
Mocht uit de testresultaten blijken dat de nieuwe DNA-meetmethodiek betrouwbaar en betaalbaar is, dan is een belangrijke doorbraak bereikt en ligt de weg naar brede opschaling open. Mochten de resultaten tegenvallen dan is er in een kort tijdsbestek veel geleerd over het probleem en de oplossingsmogelijkheden. Eerste verkenningen hebben al tot een alternatieve oplossingsrichting geleid: mogelijk is de concentratie ziekteverwekkers naast het meten, namelijk ook te voorspellen met behulp van een data gedreven voorspelmodel. Momenteel ontwerpt de Digitale Rivier hiervoor samen met partners en experts een volgend experiment. De voortgang van deze experimenten is te volgen via deze site.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *